tiistai 6. lokakuuta 2015
Pikaopas Thaimaan kulttuuriin
Yksi suosikkikohteistani on ehdottomasti Thaimaa. Äitini on sieltä kotoisin, joten siellä on tullut moneen otteeseen käytyä. Monelle voi tulla yllätyksenä matkustaessaan sinne kuinka erilainen kulttuuri siellä onkaan, joten tässä pientä listausta mitä kaikkea kannattaa ottaa huomioon.
1. Liikenne:
Liikenne on Thaimaassa hyvin sekavaa ja kaaottista. Kun ekan kerran astut lentokentältä ulos, voit ensinnäkin haistaa bensiinin hajun ilmassa ja kuulla kuinka torvet soivat. Suomen ajotapa vaikuttaa sunnuntaiajelulta thaimaalaisen ajotapaan verrattuna.
Jos ajattelit itse mennä auton taikka mopon ratin taakse, niin huomioithan, että liikenne on ensinnäkin vasemmanpuoleista. Mopoilla ihmiset ajavat ilman kypärää (sitä en suosittele kokeilevan) ja ohittelevat autojen välistä ruuhka-aikoina. Joskus näkee syrjäsimmillä seuduilla, että kyydissä on kolme henkilöä, esim. kaksi aikuista, pieni lapsi, ja kaikki ilman kypärää, tietenkin..
Kun kuljet jaloin kaduilla ja ylität tietä, älä oleta, että sinulle annetaan tilaa. Ole siis kärsivällinen, ja ylitä tie rohkeasti kun sopiva hetki koittaa!
Yksi hauska juttu mikä kuvaa hyvin thaimaalaista liikennettä, jonka olen itse huomannut on se, kuinka naarmuuntuneita ja kolhiintuneita autot siellä ovatkaan. Hienoimmissakin BMW:issäkin löytyy jokin naarmu tai lommo. Kannattaa siis pitää se suomalainen asenne liikenteessä vaikka säännöt siellä ovatkin löysemmät, jotta sairaalareissuilta vältyttäisiin!
2. Tervehtiminen:
Thaimaalaiset tervehtivät pistämällä kämmenet yhteen ja nyökkäämällä yhtä aikaa. Tämä ele tehdään myös kun sanotaan heipat. Samalla kun käsiele tehdään, naispuoliset henkilöt sanovat ’Savatdii kha’ ja miespuoliset ’Savatdii khrap’. Ulkomaalaisten ei tästä kuitenkaan tarvitse ottaa stressiä, sillä harvoin sitä tekee oikein. Eli jos thaimaalainen tervehtii sinua tällä ’wai’- tervehdyksellä, riittää kun hymyilet ja nyökkäät takaisin.
Ihan aina ei kaikki thaimaalaisetkaan tervehdi käsillä, esim. kaupassa asioidessa ei tarvitse kassamyyjälle tehdä ’wai’-tervehdystä.
Tärkeiden ja korkea-arvoisempien ihmisten kanssa se kuitenkin pitää tehdä ja oikein. Thaimaalaisessa hierarkiassa korkea-arvoisia ovat vanhemmat, isovanhemmat, opettajat ja kaikista korkea-arvoisempia ovat munkit ja kuningas. Mitä arvokkaampaa henkilöä tervehditään, sitä korkeammalla kädet ovat ja nyökkäys on syvempi.
Minua ja siskojani opetettiin thaimaalaisessa koulussa, että tytöt aina niiaa samalla kun tervehtivät.
3. Kuninkaan kunnioittaminen:
Kuten varmaan jo huomasit lentokentällä, tai viimeistään taksimatkalla hotellille, Thaimaan kuninkaan kuvia löytyy joka puolelta. Niitä löytyy tienvarsista, hotelleista, ravintoloista, jokaisen thaimaalaisen kotoa, you name it…Ei siis kannata paikallisten nähden ihmetellä tai varsinkaan osotella kuvia siihen malliin, että ’ täälläkin kuva siitä’.
Kuningasta arvostetaan todella paljon Thaimaassa, joten on hyvä muistaa, että hänen arvostelunsa on vastoin lakia, ja siitä voidaan rankaista. Kukaan thaimaalainen ei ajattele kuninkaasta mitään pahaa. Häntä kunnioitetaan siksi, koska hän ajattelee kansaa ja sen parasta ja välittää kaikista.
4. Kohteliaisuus:
Kohteliaisuus ja hyvät käytöstavat ovat tärkeitä Thaimaassa. Jos sinulle hymyillään, muista aina hymyillä takaisin. Thaimaalaiset eivät esittele tunteitaan julkisesti. Esimerkiksi kun olimme perheeni ja poikaystäväni kanssa vierailemassa siskoni vaihto-oppilasvuotena hänen luonaan Bangkokissa, häntä hävetti kun kaikki paikalliset tuijottivat minua ja poikaystävääni kuljeskellessamme ostarilla käsikädekkäin ja halaillen. Myös kaikki negatiiviset tunteenpurkaukset julkisesti ovat häpeällisiä. Äänen korottaminen ja huutaminen sekä myös itkeminen saattaa paikallisten silmiin olla noloa. Heidän tapaansa kuuluu pitää pää kylmänä oli tilanne mikä tahansa. Ei siis kannata hermostua pienistä asioista, esimerkiksi väärinkäsityksistä sillä niitä saattaa tulla matkan varrella paljon. Thaimaalainen asiakaspalvelija voi nimittäin ymmärtämättä mitään mitä olet hänelle englanniksi selittänyt nyökkäillä ja hymyillä takaisin.
Kuten myös niin kuin täällä kotimaassa Suomessa, kengät riisutaan ennen kuin mennään sisälle, myös joissakin pienissä liikkeissä ja toimistoissa. Uskonnollisissa paikoissa tulee käyttäytyä kunnioittavasti (eli ei mitenkään huomiota herättävästi ja äänekkäästi). Esimerkiksi jos vierailet temppeleissä, muita pukeutua säädyllisesti. Pääsääntönä on, että polvet ja olkapäät ovat peitettynä.
Kun vierailimme siskoni koululla, hän antoi minulle erityisohjeet, että älä sitten tule shortseissa ja topissa paikalle. Joten äitini antoi siis minulle farkut ja t-paidan puettavaksi 40 asteisena päivänä, mikä oli tosi kiva näin suomalaisena. Mutta minkäs sille voi, maassa maan tavalla.
Lähteet:
http://www.muutathaimaahan.fi/thaimaan-kulttuuri/
http://www.minnethaimaassa.com/blogikirja/thaimaa-kulttuurin-aakkoset/
https://reissaustajaruokaa.wordpress.com/2013/12/05/thaimaan-kuninkaan-synttarit/
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)