tiistai 29. syyskuuta 2015

Tutki maailmaa vihreämmin



Ihminen on luotu matkustamaan. Meillä on loputon uteliaisuus, joka ei koskaan tyydyty ja maailmassa on nähtävää enemmän kuin ihminen ehtii nähdä koko elämänsä aikana. Ja tämä maailma on kaunis. En tiedä mitään kauniimpaa. Meidän tehtävämme on suojella sen kauneutta. Uteliaisuus kuuluu tyydyttää, mutta se pitää tehdä maailman ehdoilla.

Islanti on yksi kauneimpia maita, jossa luonto on vielä melko koskematonta

Siitä syntyykin ekologinen matkustaminen. Se on matkustamista ajattelemalla luontoa. Emme saa olla itsekkäitä, vaan meidän pitää ajatella myös tulevia sukupolvia. Jos me tuhoamme tämän maailman kauneuden samalla, kun yritämme ehtiä nähdä mahdollisimman paljon elinaikanamme, mitä meidän jälkeläisillemme jää?

Fun fact: Islannissa on enemmän lampaita kuin ihmisiä

Miten sitten voimme matkustaa ekologisesti? Se ei loppujen lopuksi ole vaikeaa. Pitää tehdä pieniä päätöksiä, jotka merkkaavat hiilijalanjäljessämme paljon.

Jos lennät…

  • Lennä vähemmän ja pidemmäksi aikaa kerralla. Älä lennä esimerkiksi Ruotsiin, johon pääset yhtä mukavasti laivalla. Ellet nyt satu olemaan todella herkkä merisairaaksi tulemiselle…
  • Valitse aina suorat lennot. Tämä toki on kalliimpaa, mutta säästää eniten luontoa, sillä nousuissa kuluu eniten polttoainetta.
  • Lennä sesonkiaikojen ulkopuolella. Se tasoittaa turistikauden vaikutuksia.
Helsinki on myös upea kaupunki, vaikka onkin rakennettu melko täyteen

Jos voit, käytä junaa…
  • Junalla pääsee pitkiäkin matkoja. Suomi on melko peräkylä, joten meiltä pääsee junalla Helsingistä suoraan ainoastaan Pietariin. Muualla maailmalla on kuitenkin hyvät junayhteydet melkein kaikkialle. Kaikki junaradat vievät Roomaan - vai miten se meni. Interrail junalla on esimerkiksi loistava idea ja siinä näkee paljon enemmän kuin lentokoneessa pilvien yllä. Vieraile vaikka VR:n sivuilla ja tutki asiaa.
  • Jo yhdeksän matkustajajunaa kymmenestä kulkee sähköenergialla. Juna on siis paljon ekologisempi vaihtoehto kuin mikään muu.

Islanti
Muita vinkkejä…
  • Käytä pyörää tai julkista liikennettä. Jos julkinen liikenne ei onnistu, kokeile vaikka kimppakyytiä – se kuormittaa aina vähemmän, kuin jos jokainen ajaisi omalla autolla.
  • Voit hyvittää lentojen päästöjä lahjoittamalla rahaa hankkeisiin, jotka tukevat uusiutuvaa energiaa ja energiansäästöä.
  • Tosi ekomatkailija voi lähteä vaikka vapaaehtoistyöhön ulkomaille. Esimerkiksi Ekomatkaajat on erikoistunut ympäristön ja eläinten suojeluun keskittyvien vapaaehtoisprojektien välittämiseen. Ekomatkailussa on siis monia ulottuvuuksia, jotka eivät keskity ainoastaan itse matkaan, vaan myös määränpäähän.
Tallinnan vanha kaupunki

Tässä oli vain murto-osa mahdollisista ekologisista valinnoista. Aiheesta löytyy esimerkiksi lukemattomia kirjoja englanniksi. Suomeksi aiheesta on julkaistu ainoastaan yksi kirja, Mondon Vastuullisen matkailijan käsikirja. Kirja auttaa matkailijaa reissaamaan vastuullisesti ja eettisesti. Lisäksi se tarjoaa vinkkejä miten valita hyvä retkijärjestäjä, millaisia tuliaisia kannattaa ostaa ja mistä tunnistaa ympäristöystävällisen hotellin. Kirjan voit ostaa täältä.

Tässä minun vinkkini vastuulliseen matkailuun – kokeile jos uskallat!

-        Minka Savolainen

maanantai 28. syyskuuta 2015

Asioita, joista yllätyin Thaimaan matkallani



Matkustin viime helmikuussa hiihtolomallani 2015 Thaimaahan, jossa en ollut ennen käynyt. Koko Aasia maanosana oli minulle vieras, sillä en ollut ennen käynyt Euroopan ulkopuolella. Matkamme sujui hyvin ja reissu jäi positiivisena kokemuksena mieleeni. Vietimme muutaman päivän Bangkokissa, yhden viikon Koh Lantalla ja neljä päivää Krabilla, etelä- Thaimaassa. Muutamat asiat yllättivät minut sekä positiivisesti tai negatiivisesti. Tähän kokosin muutamia reissumuistoja.

Katumaisemaa Bangkokista


Koh Lanta beachilta

Liikenne


Thaimaan vaarallinen liikenne, mistä on kuultu tarina jos toinenkin. No, liikenne tosiaan oli niin hurjaa, mitä olen kuullut. Nopeusrajoituksia Bangkokissa ei tuntunut olevan tai ainakin siltä se tuntui muutaman kerran kun taksin takapenkillä puristin kynsilläni nahkapenkkiä. Jos nopeusrajoituksia olikin, niitä eivät taksikuskit noudattaneet.  Jännittävimpiä taksimatkoja olivat ne matkat lentokentälle, jolloin taksikuski varmaan automaattisesti oletti meillä olevan kova kiire, ja nopeudet kaupunkiajossa ylsivät kaksinkertaiseen lukuun, kuin mihin täällä Suomessa olen tottunut. Panin myös merkille, että risteyksissä U- käännöksen tekeminen on ihan normaalia myös keskipäivän ruuhkassa, ja äänimerkkiä käytettiin paljon runsaammalla kädellä, kuin meillä täällä Suomessa on totuttu käyttämään. Ajokulttuuri oli muutenkin aggressiivisempi.







Moottoriteitä Bangkoki:ssa

 

Skytrain


Positiivisesti yllätyin siitä, kuinka hyvin Skytrain junaliikenne toimi Bangkokissa väkiluvun kuitenkin ollessa miltei kymmenen miljoonaa. Ihmiset osasivat jonottaa Skytrainiin, ja asettautuivat jonoon jo ennen junan tuloa laiturille. Melkein joka kerta kun matkustin Skytrainilla, se oli tupaten täynnä ihmisiä, mutta silti junan pysähtyessä pysäkille ihmiset osasivat väistää junasta poistujia ja antaa tilaa uusille matkustajille. Minun ei tarvinnut kertaakaan tunkea ihmismassan läpi tietäni raivaten, vaan minulle tehtiin tilaa kun poistuin. Suomessa olen monta kertaa kokenut, että täydessä bussissa joudun tunkemaan mulkoilevan ihmisjoukkion läpi, että pääsisin oikealla pysäkillä ulos bussista. Skytranilla oli helppoa ja nopeaa liikkua, siksi käytin sitä mieluummin kuin taksia.


Lauttojen myöhästelyt




Ne keltaiset venetaksit...ne eivät kertaakaan olleet ajoissa. Etelä-Thaimaassa lautat liikennöivät saarten välistä liikennettä. Parhaimmillaan odotimme lauttaa yli tunnin. Kysyessäni myöhästymisestä thaimaalainen mies totesi, että ”kyllä se sieltä tulee”. No, kyllä se loppujen lopuksi sitten tulikin. Länsimaalaisena ja Suomessa aikatauluihin tottuneena,  yli tunnin odotusaika +35 asteen paahteessa tuntui puuduttavalta. Jälkeenpäin ajateltuna olisi pitänyt  ottaa mallia Thaimaalaisten huolettomasta suhtautumisesta asioihin.  Siispä: jos lauttasi on myöhässä aikataulusta (kuten luultavasti on), niin älä murehdi, kyllä se sieltä tulee. Thaimaassa on suurempiakin asioita, joista murehtia. Tultuani takaisin Suomeen viiden minuutin bussin odottelu pakkasessa ei yhtäkkiä enää tuntunutkaan miltään.



Koh Rok

 

Tämä oli paratiisisaari, joka vei sydämeni. Vesi oli kristallinkirkasta ja yhtä lämmintä kuin ilma. Saaren hiekka oli pehmeää ja poltteli varpaiden alla. Paikka oli pieni paratiisisaari, johon menimme pikaveneellä päiväretkelle.  Saarella ei ollut hotelleja, eikä ravintoloita. Paikka oli kuvankaunis, rauhallinen ja hiljainen. Se saari oli paikka, jonne haluan ehdottomasti mennä joskus uudestaan. Etelä- Thaimaahan matkustavalle suosittelen ehdottomasti päiväretkiä muille saarille ja erityisesti juuri tälle pienelle saarelle. Saaresta ei ollut kovinkaan paljoa tietoa missään, joten kysyin paikalliselta ravintolan tarjoilijalta mitä päiväretkeä hän suosittelisi. Tyttö suositteli Koh Rok nimistä saarta monesta vaihtoehdosta, ja olen kiitollinen, että hän suositteli meille juuri kysesitä retkeä. Retki oli ehdottomasti hintansa arvoinen. 


Koh Rokin saarelta






Korallin värisillä rannoilla

Lomailimme perheeni, mummin ja poikaystäväni kanssa toukokuun puolessa välissä Kroatian Splitissä. Split oli kaikin puolin ihana matka kohde. Hinnat olivat kaupoissa sekä ravintoloissa edullisia moniin muihin Euroopan maihin verrattuna ja palvelu oli ystävällistä kaikkialla.
 

Split oli ennen Jugoslavian sotaa suosittu matka kohde suomalaisten keskuudessa ja viime kesänä sen suosio monien vuosien jälkeen taas nousi. Siitä huolimatta emme kuulleet suomenkieltä missään, loma oli siis kaikin puolin irtiotto arjesta. Ihanaa!

Kroatia sijaitsee Adrianmeren rannalla, meri oli ihanan turkoosin väristä ja kirkasta. Meri oli verrattavissa Karibian meren kauneuteen mutta sijaitsee vain paljon lähempänä. Ilmat olivat lämpimät jo toukokuussa, koko viikko lämpöä riitti n.27-30c.

 
 

Yhtenä päivänä vuokrasimme auton ja ajoimme Bosnia Herzegovinaan. Siellä kävimme ihailemassa kaunista Mostarin siltaa joka on rakennettu uudelleen Jugoslavian hajoamissodassa tuhoutumisen jälkeen. Mostarin silta on kuuluisa nähtävyys ja upean kauniilla sijainnilla vuoren alla turkoosin veden päällä. Automatka kesti Splitistä Mostariin vain noin 3-4h.
 

Split sopii nuorille bilettäjille, lapsiperheille sekä myös pariskunnille. Splitissä on paljon erilaisia ranta clubeja ja baareja, yöelämä on vilkasta, mutta se on keskittynyt pääosin tietyille alueille. Splitissä voi siis myös viettää rauhallisen loman. Splitissä turistit vuokraavat usein polkupyörät, kaupungissa liikkuminen niillä on helppoa. Split on hyvä shoppailu kohde. Eripuolilta Splitiä löydät paljon merkkikauppoja. Keskustan läheisyydestä löytyy myös iso ostoskeskus. Niille jotka tykkäävät löhötä rannalla, löytyy monia kauniita rantoja sekä myös pienen vene matkan päässä on ihana Brac:in saari jossa on upeat rannat. Hyvästä ruoasta pitäville löytyy myös hienoja ravintoloita upeilla näköaloilla suoraan meren rannalta.

                Suosittelen kaikille Splitiä lomakohteena!
 
- Maria

Kolme vinkkiä Forssaan




  Forssa ei ole turistille varmastikaan kovin tuttu paikka, koska ulkopaikkakuntalaiselle siellä ei ole kovinkaan paljon nähtävää. Tahdon nyt kuitenkin jakaa muutaman vinkin Forssaan eksyvälle.


     1.Ajoita vierailusi kesälle. Forssassa tekemistä on yleisesti vähän, mutta kesällä kuitenkin huomattavasti enemmän kuin talvella. Voit esimerkiksi mennä rannalle tai puistoon ottamaan aurinkoa niin, että muitten ihmisten hälinä ei häiritse sinua. 

  2.Forssassa ei ole hyviä ostosmahdollisuuksia, joten älä suunnittele ostosmatkaa Forssaan. Forssalaiset itsekin suuntaavat ostosmatkansa lähimpiin suurempiin kaupunkeihin, kuten Turku ja Tampere. Forssasta kuitenkin löytyvät Prisma-keskus, jossa on muutamia ketjuvaatekauppoja.
 
           3.Tutustu Forssan yöelämään. Arkiviikolla Forssassa ei oikeastaan ole elämää kauppojen sulkeutumisen jälkeen, mutta viikonloppuisin koko Forssa herää henkiin ja suuntaa kohti keskustaa nauttimaan laajasta viihdetarjonnasta. Jotta yökerhon valinta ei koituisi liian vaikeaksi, Forssassa niitä on kaksi, toinen hieman varttuneimmalle ja toinen juuri 18 vuotta täyttäneille. Hintataso Forssan yökerhoissa on halpa. Narikka sisältyy pääsylipun hintaan, mikä yleensä maksaa 0€-8€. Musiikkina yökerhoissa soi tunnetut radiohitit.




Lisää vinkkejä Forssaan matkaavalle löydät tästä osoitteesta http://www.forssa.fi/matkailu/

Lähde: http://www.forssa.fi/matkailu/