maanantai 21. syyskuuta 2015

Vastakohtien Thaimaa

 
















Kun monelta suomalaiselta kysytään mielipidettä Thaimaasta vastaus on yleensä positiivinen. Thaimaa koetaan kauniina rantaparatiisina, jossa hinnat ovat  edullisia, ruuat hyviä, ihmiset Super ystävällisiä ja hymyileväisiä. Mielikuvat ovat täynnä aurinkomatkojen esitteiden kansikuvia tyhjistä rannoista ja wai tervehdyksen esittävistä nuorista thaimaalaisneidoista. Tämän tekstin on tarkoitus katsastaa Thaimaata ja sen kulttuuria hieman kriittiseen sävyyn syventyen kulttuuriin. Oma lähipiirini koostuu thaimaalaisista ihmisistä, joten kulttuuri ja tavat ovat myös läsnä minun jokapäiväisessä elämässä. Huom.! Postauksen teksti pohjautuu lähinnä omiin kokemuksiini. Joku toinen Thaimaasta ja sen kulttuurista kokenut voi olla aivan eri mieltä. 
                                                       
Phi phi saaret

Thaimaa onkin ennen kaikkea Kaakkois-Aasian tunnetuin maa vetäen ennätysmäärät turisteja vuosittain joka puolelta maailmaa, ollessaan jo pitkään eurooppalaisten suosikki talvikohteena. Eurooppalaisten lisäksi Thaimaa on suosittu kohde myös muiden aasialaisten matkustajien keskuudessa, joihin kuuluu erityisesti kiinalaiset, japanilaiset ja korealaiset. Thaimaata markkinoidaan erityisesti trooppisista paratiisisaaristaan, upeista rannoista, vuoden ympäri lämpimistä säistä, ruuasta ja kulttuuristaan. Useasti matkaoppaissa ja esitteissä Thaimaata markkinoidaan myös ”hymyjen maana”, jossa thaimaalaisia luonnehditaan lähes aina hymyileväisiksi ja iloisiksi. Thaimaan kulttuurissa hymy voi kuitenkin tarkoittaa montaa eri asiaa. Hymy on yleensä keino ”välttää kasvojen menetys”. Kasvojen menetys on yleinen aasialaisissa kulttuureissa, joissa todelliset tuntemukset piilotetaan juuri esimerkiksi hymyn taakse. Hymy voi siis tarkoittaa iloa, kiukkua, ärsyyntyneisyyttä yms. Turistien tulisikin muistaa että julkinen ”hermojen menettäminen” ei johda hyviin tilanteisiin. Pääset siis helpommalla hymyilemällä ja olemalla tyynempi.

Buddhalaisella alttarilla


Suuri asia, joka vetää turisteja Thaimaahan on myös hinnat. Hinnat Thaimaassa ovat todella edullisia verrattuna esimerkiksi koti Suomeen. Tämäkin riippuu, sillä lähes kaikissa turistikohteissa hinnat ovat ylihinnoiteltuja juuri nimenomaan turisteille. Turistikohteiden ulkopuolella huomaa taas hintojen laskun. Kansainväliset ketjut ovat kuitenkin miltei samanhintaisia kuin Euroopassa. Hinnat ovat yleensä automaattisesti edullisempia etnisille thaimaalaisille kuin turisteille tai muille ulkomaalaisille, jotka eivät osaa puhua thai kieltä asioidessaan katukeittiöissä, toreilla tai esim.käyttäessään julkisia liikennevälineitä kuten esim.takseja. Eikä se ole oikein. Itse liikkuessani Thaimaassa erityisesti Bangkokissa suosin paikallisia busseja, minibusseja sekä metroa ja junaa. Itse pääsen  suht.helpolla, sillä olen maassa vieraillessa aina thaimaalaisessa seurassa, jotka osaavat kielen.
Ko Kretin iso Buddha

Samuin Buddhalaistemppeli



Thaimaan kulttuuri ja käytöstavat ovat täysin erilaisia verrattaessa suomalaiseen kulttuuriin. Thaimaan kansasta 95 % kannattaa theravada buddhalaisuutta. Buddhalaisuus on osa maata ja kulttuuria eikä se ole eroteltavissa valtiosta niin kuin monissa Euroopan maissa. Buddhalaisuus näkyy päivittäisessä katukuvassa, jonka voi nähdä esim. kaduilla kulkevista munkeista. Buddhalaisia munkkeja kunnioitetaan eikä heihin ole soveliasta koskea tai ylipäätään jutella ”niitä näitä”. 

Thaimaalaiseen kotiin astuessa on tapana ottaa kengät pois aivan niin kuin Suomessa. Melkein kaikilla thaimaalaisilla on kuvia kuningasperheestä. Nuoret ovat paljon länsimaalaistuneempia käyttäessään nettiä lukien uusista maailmanlaajuisista ilmiöistä ja trendeistä. Usko tai älä thaimaalaiset nuoret ovat omasta mielestäni vielä riippuvaisempia älypuhelimista kuin suomalaiset ja kantavat niitä kaikkialla. Thaimaassa älypuhelimissa on paljon kattavammat sovellukset, joista saa esim. erilaisia alennuksia ravintoloihin.

Thaimaalaiset eivät ole erityisen uskonnollisia, mutta buddhalaisuus on pikemminkin osa kulttuuria ja elämäntapa. Lähes jokainen thaimaalainen vierailee temppelissä ainakin kerran kahdessa kuukaudessa. Monilla thaimaalaisilla on myös pieni buddhalainen alttari kotona. Kotona oleva tai tontin ulkopuolella olevan ”minialttarin” eteen on yleensä asetettu juotavaa esim. vettä tai limua, joskus myös ruokaa. Tämän on tarkoitus pitää talon henget ja kummitukset tyytyväisinä. Thaimaalaiset uskovat kummituksiin ja henkiin palavasti. Kummituksia pidetään lähes poikkeuksetta pelottavina hahmoina, jotka haluavat armottomasti surmata viattomia ihmisiä.

Buddhalaisessa temppelissä on hyvä muistaa pari sääntöä. Temppeliin sisälle saapuessa kengät tulee aina ottaa pois. Thaimaalaiset ostavat yleensä temppeliin mentäessä ”uhrilahjoja” temppelin sisällä/ulkopuolella sijaitsevista uhrilahja kaupoista. Yleisin uhrilahja on yksi palava kynttilä, joka on kiinni kolmessa suitsukkeessa. Kynttilä eli ”ymmärryksen valo” kunnioittaa Buddhaa. Yleensä mukana on myös pala lehtikultaa, joka liimataan lopuksi sitä varten tarkoitettuun patsaaseen. 
 Ruoka on myös erittäin tärkeää thaimaalaisille ja yleisin puheenaihe onkin ruoka tai ”onko sinulla nälkä”?”tänään en syönyt hyvää ruokaa”(hiu mai?wannii kin ahaan mai aroy). Lisäksi perhe on  hyvin tärkeä. Perhe pitää lapsistaan huolen mahdollisimman pitkään, joten lapset pitävät huolen omista vanhemmistaan, kun he ovat vanhoja.Lisäksi he ovat myös läsnä jokapäiväisessä elämässä.





Kuva Thaimaasta paratiisina on mielestäni liian harhaanjohtava. Maasta löytyy kauniita paikkoja ja saaria, jotka ovat aivan ihanteellisia paikkoja viettää lomaa ja useammatkin palaavat juuri ”lomailemaan” takaisin. Kun pääsee sisälle kuitenkin kulttuuriin ja sen elämäntapaan mielikuvat muuttuvat täysin. Oli sitten kyseessä Espanja, Saksa, Englanti, Thaimaa tai vaikkapa Japani. Yleisesti ottaen aasialaiset kulttuurit ovat paljon perinteisempiä kuin länsimaiset kulttuurit, joten jossain vaiheessa ”kulttuurishokki” tulee päälle. Lomalla käydessään jäävät helposti parhaimmat asiat mieleen. Kulttuurin kohtaaminen antaa myös tilaa miettiä asioita ja ajatella niitä monella eri tapaa. Itse näen Thaimaan hyvin perinteisenä buddhalaisena maana, jossa on myös monia epäkohtia. Thaimaa on korruptoitunut maa ,jossa poliittinen tila on epävakaa. Thaimaa voi siis olla jotain aivan muuta kuin hymyjen maa rantaparatiiseineen ja sen vetonaulana toimiikin juuri erinomainen ruoka, miellyttävä ilmasto, ystävälliset ihmiset, kulttuuri sekä halvat hinnat. Thaimaan suosio ei ole kuitenkaan hiipunut matkailijoiden keskuudessa eikä tule hiipumaankaan.

Kaikesta huolimatta matkustakaa  iloisin ja rohkein mielin Thaimaahan. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti