torstai 2. toukokuuta 2013




Matkailun pimeät puolet

Nykyään puhutaan paljon matkailun vaikutuksesta ympäristöön. Matkustaminen saastuttaa ympäristöä entisestään. Entä miten matkailu vaikuttaa ihmisiin? Kun puhutaan matkailusta, niin ei tulla usein ajatelleeksi miten se vaikuttaa ihmisiin. Kaikissa maissa matkailu ei vaikuta samoin tavoin kohdemaan väestöön. Joissakin maissa matkailu ei vaikuta juuri lainkaan ihmisiin, mutta köyhemmissä maissa kyllä.

Matkailulla on aina sekä hyviä että huonoja vaikutuksia. Mikään kohde ei ole poikkeus. Hyvänä puolena matkailu synnyttää työpaikkoja ja tuo sitä kautta vaurautta ihmisille. Toisaalta turismi lisää rikollisuutta ja prostituutiota. Turistit lisäävät seksipalvelujen ja päihteiden kysyntää. Tähän vaikuttaa luonnollisesti myös se, miten paikallinen väestö suhtautuu prostituutioon ja päihteiden käyttöön.
Mielestäni olisi tärkeää, että myös näistä asioista puhuttaisiin ääneen.  Koulumme matkailualan koulutus voisi sisältää kurssin jossa, käsiteltäisiin matkailun pimeitä puolia kokonaisuudessaan. On hyvä, että puhutaan ympäristöasioista mutta se ei yksin riitä. Luonnon saastuminen ei ole ainut ongelma.

Kuinka moni tulee ajatelleeksi, että myös seksimatkailu on osa matkailualaa? Olisi tärkeää tietää miten ehkäistä seksimatkailunkaltaista matkailua ja sitä kautta prostituutiota. Matkailun vaietut puolet on tuotava esiin. Järkyttävänä esimerkkinä matkailun vaietusta puolista on lapsiin kohdistuva seksimatkailu. Kohteita ovat Aasia, Itä-Eurooppa, Etelä-Amerikka ja Afrikka. Tällaisista asioista ei vain voi olla hiljaa.

Mielestäni myös matkantarjoajille ja matkailijoilla on vastuunsa. Matkailualan työntekijät tarvitsisivat koulutusta miten suhtautua kohdatessaan esimerkiksi lapsiprostituutiota. Lasten hyväksikäyttäminen ei ole hyväksyttävää missään maassa. Matkailualan yritykset voisivat esiintyä näkyvämmin esimerkiksi mediassa lapsiin kohdistuvan seksimatkailun vastaisiksi.

Löysin internetistä tätä asiaa käsittelevän opinnäytetyön, jonka on kirjoittanut Tuula Ekoluoma Vaasan ammattikorkeakoulusta. Luin opinnäytetyön ja se oli paikoin järkyttävää luettavaa mutta avarsi. Kannattaa tutustua työhön, sillä sieltä saa paljon lisää tietoa.

7 kommenttia:

  1. On vaikeata olla kommentoimatta tätä postausta, mutta kommentointikin on vaikeata... aihe on epäilemättä ongelmallinen, mutta kyllä näistäkin asioista meidän täytyisi keskustella. Maailmaa muuttuu koko ajan ja matkailu ei ole enää pelkkää löhöilyä auringossa vieraassa maassa. Vaan ihmiset hakevat nykyään paljon enemmän lomaltaan, jotkut hakee sitä, mitä he eivät uskalla tehdä kotimaassaan tottumuksien, uskomuksien tai pelkojen takia.

    VastaaPoista
  2. Todella mielenkiintoinen aihe! Olen samaa mieltä, että aihetta voisi käsitellä myös koulussa.

    VastaaPoista
  3. Voooih! Niin kamalaa ja niin totta! On tosiaankin hassua, ettei tästä asiasta ole puhuttu vaikkakin se valitettavasti arkipäiväistyykin matkailualalla! Voisiko tämän nostaa esille koulussamme kun kursseja suunnitellaan? Pidetäänhän huoli ettei asiaa paineta villaisella!

    VastaaPoista
  4. Jollain kurssilla aiemmassani ryhmässäni puhuttiin tästä aiheesta yhdellä tunnilla. Mahtoikohan olla matkailun maantieto ja kun puhuttiin Dominikaanisen tasavallan All Inclusive matkailusta, niin siellä alkoi näkyä tätä valitettavaa seksimatkailun puolta.. Nyt en valitettavasti muista yhtään tarkemmin.. Mutta ehdottomasti tärkeä aihe, johon tulisi puuttua ASAP!

    VastaaPoista
  5. Kaikki tietävät tämän olemassa olosta, mutta pysyvät visusti vaiti. Asiasta keskustellaan, mutta mitään ei tapahdu. Kohteet, jotka kerroit ovat aluet joissa tämä on yleistä, mutta tapahtuuhan tälläistä myös lähialueelta. Olen kyllä täysin samaa mieltä kanssasi, että lapsiin kohdistuneet seksimatkailut on huomioitava ja tehtävä loppu.

    VastaaPoista
  6. Ok, kiitos kommenteista ja hyvä, että asia herätti keskustelua.

    VastaaPoista
  7. On totta, että tälläisistä asioista tulisi puhua, jotta ihmiset saisivat laajempaa perpektiiviä matkailuun ja jotta he voisivat olla osa mahdollisesti ennaltaehkäisevää ketjua. Rohkea aihe ja hienoja, välittäviä ajatuksia.

    VastaaPoista