torstai 2. toukokuuta 2013

Vähän erilainen Belfast

Yksi suomalaisten suosikkikaupunkilomakohteista Euroopassa on vihreän Irlannin tasavallan pääkaupunki Dublin, johon matkustaa vuosittain satoja suomalaisia tumman oluen ja kelttiläisen musiikin ystäviä. Tätä samaa olutta ja musiikkia voi helposti myös kuulla Dublinin tuntemattomammassa naapurissa, Belfastissa.

Harva Irlannissa matkustava tulee poikenneeksi rajan toiselle puolelle Iso-Britanniaan kuuluvassa Pohjois-Irlannissa. Vain vajaan 300 000 asukkaan Belfast on selkeästi jäänyt tasavallan puolella sijaitsevan Dublinin varjoon matkailukohteena, vaikka kaupungista löytyy vaikka mitä mielenkiintoista näkemistä ja tekemistä. Itse Belfastissa vierailleena, voisin jopa sanoa että Belfast on alkuperäisempää ja aidompaa Irlantia kuin Dublin, josta on tullut turistien täyttämä kaupunki.


Big Fish taustallaan telakka, jossa Titanic rakennettiin.

Koska Belfastiin ei Helsingistä suoria lentoja ole, on matkailijan jouduttava turvautumaan joko vaihdolliseen lentoon esimerkiksi Lontoon kautta tai lennettävä suoralla lennolla Dubliniin ja jatkettava matkaa Belfastiin joko bussilla, junalla tai omalla autolla. Kätevimmin suoraan Dublinin kansainväliseltä lentokentältä pääsee Aircoach-bussilla, joka vie matkustajan pohjoiseen naapuriin alle kahdessa tunnissa. Vaikka matkalla ylitetään Irlannin ja Ison-Britannian raja, ei minkäänlaisia rajamuodollisuuksia tule vastaan. Pohjois-Irlannin puolella huomaa olevansa lähinnä siitä, että autojen rekisterikilvet muuttuvat irlantilaisista brittiläisiksi ja hinnat euroista punniksi. Belfast on pienen kokonsa vuoksi oiva viikonloppukohde, ja kaupungista pääsee myös helposti retkille ympäri Pohjois-Irlantia.

Belfast City
                            
Pohjois-Irlannin ja erityisesti Belfastin historia on ollut yksi Länsi-Euroopan verisimmistä. Vuoden 1916 kapinan ja sisällissodan jälkeen 1921 tasavalta itsenäistyi mutta Pohjois-Irlannin muodostavat kuusi kreivikuntaa jäivät Iso-Britannian alaisuuteen. Tasavaltalaismielisten katolisten ja brittiläisten protestanttien kesken on vuodesta 1969 käyty lukuisia aseellisia selkkauksia eivätkä pommi-iskut ole olleet harvinaisia. Irlannin tasavaltalaisarmeija IRA, halusi pohjoisen sekä tasavallan yhdistyvän ja taisteli verisesti brittihallintoa vastaan päästäkseen hallitsemaan ”yhdistynyttä Irlantia ”. Vuonna 2007 Britannian armeija päätti 38 vuotta kestäneen operaationsa Pohjois-Irlannissa ja rauha saatiin aikaan.

Belfastin kuuluisat seinät kertovat historiasta

Näiden vuosikymmeniä kestäneiden väkivaltaisuuksien takia Pohjois-Irlanti saatetaan mieltää vaaralliseksi paikaksi. Näin ei kuitenkaan enää ole, vaan jäljellä olevat levottomuudet ja jännitteet ovat keskittyneet vain tiettyyn pieneen kaupunginosaan. Belfastin menneisyys on jättänyt kaupunkiin arvet, jotka tekevät siitä mielenkiintoisen lomakohteen ja se on valittu hiljattain Ison-Britannian turvallisimmaksi kaupungiksi matalimmalla rikostilastolla. Entinen tehdaskaupunki on vaikeuksien jälkeen ottanut suuria optimistisia harppauksia modernisaatiota kohden ja kohentanut ilmettään erityisen turistiystävälliseen suuntaan historiaansa unohtamatta.

Pohjois-Irlannissa on muutama yllättävän kuuluisa nähtävyys, kuten 100-vuotisjuhliaan viettäneen Titanicin rakennuspaikka Belfastin satamassa ja sen kunniaksi hiljattain avattu maailman kuuluisimmalle laivalle omistettu museo. Yksi upeimmista luonnonnähtävyyksistä on saaren koilliskulmassa sijaitseva kivimuodostelma, Giant’s Causeway, joka legendan mukaan muodostui kun irlantilainen jättiläinen Fionn mac Cumhaill yritti rakentaa sillan Skotlantiin taistellakseen paikallista jättiläistä vastaan.


Giant's Causeway
Kaikesta huolimatta, tai juuri sen takia, Pohjois-Irlanti ottaa vieraansa avosylin vastaan ja on ylpeä kulttuuristaan ja historiastaan, jonka se haluaa jakaa vierailijoiden kanssa vaikka oluttuopin äärellä. 

Linkkejä Pohjois-Irlannista:

8 kommenttia:

  1. Pidin Suvi postauksestasi paljon. Belfast on itsellenikin vähän tuntemattomampi kaupunki. Olisikin kiva kuulla vielä miten itse päädyit kyseiseen kaupunkiin käymään?

    VastaaPoista
  2. Minulle tuli yllätyksenä se, että Titanic rakennettin Irlannissa.Onkohan se vaikuttanut matkailun kehitykseen Belfastissa? Kuuluisan laivan historiasta kiinnostuneita matkailijoita on paljon erityisesti Titinic-elokuvan ilmestymisen jälkeen

    VastaaPoista
  3. Kiitos kommenteista! Nora, päädyin Belfastiin Dublinin loman yhteydessä. Piti mennä katsomaan mitä rajan toisella puolella on!
    Julia, Titanic on ehdottomasti vaikuttanut matkailuun Belfastissa. En osaa sanoa kuinka paljon, mutta laivan rakentaminen on aina yksi mainitsemisen arvoinen asia kun kysyy belfastilaiselta mistä kaupunki on kuuluisa.

    VastaaPoista
  4. Mielenkiintoinen postaus, en ole Belfastista ennen juuri kuullutkaan. Kivoja kuvia, varsinkin kuva tuosta Giant’s Causeway kivimuodostelmasta, jännän näköinen!

    VastaaPoista
  5. Tosi mielenkiintoinen postaus, minäkään en ollut ennen kuullutkaan koko paikasta. Tumman oluen ystävänä pitäisi kyllä matkustaa joskus Irlantiin, ja voisin kyllä käydä tuolla Belfastissa! Onko sielä millainen hintataso verrattuna suomeen?

    VastaaPoista
  6. Hyviä kuvia ja vaikuttaa kiinnostavalta kohteelta :) Itseäni kiinnostaa aina vähän vähemmän suositut "underground"-matkakohteet, koska niissä pääsee usein kokemaan aidompaa kulttuuria.

    VastaaPoista
  7. Kiva postaus. :) Onko muuten Dublinista Belfastiin rajamuodollisuuksia? Ajattelin poiketa Dublin reissulla Belfastissa.

    VastaaPoista
  8. ^ itse itselleni, olen sokea..siellähän se lukee, ei ole! :)

    VastaaPoista