keskiviikko 25. marraskuuta 2015

Elämää Turkissa


Elämää Turkissa

 

Lähdimme mummoni kanssa matkalle Turkkiin kuukaudeksi. Matkantarkoitus oli nähdä tätiäni, jota näen harvoin, ja rentoutua aurinkoisessa Alanyassa. Tätini on asunut Turkissa vuosia ja on naimisissa turkkilaisen miehen kanssa.

Matkan aikana he asuivat Tosmur nimisellä alueella. Kerrostalo, jossa he asuivat, muistutti hieman hotellia lasitetun aulan takia. Rakennus on hieno, mutta se ei ole rakennettu turvallisesti. Talosta rakennettiin määräyksistä piittaamatta liian korkea pehmeään maastoon, ja talon parvekkeiden kaiteet eivät ole kunnolla kiinnitetty.

Tätini talo

Kaukana tapahtuvien maanjäristyksien takia heiluva talo ei kuitenkaan paljoa mietityttänyt, koska Alanyassa aurinko paistoi melkein koko matkan ajan. Ukkosta ja ylipäätänsä pilviä oli vain kahtena päivänä kuukauden aikana, joten saimme nauttia auringosta ja lämmöstä.

Matkan aikana sain tutustua turkkilaisten koti elämään ja hieman kulttuuriin. Suurin osa turkkilaisista on muslimeja, joten kaupungissa kuuluu monta kertaa päivässä kutsu rukoilemaan.

 Iltarusko Alanyassa

Turkkilaiset ovat hyvin uteliaita ja haluavat tietää ihmisistä mahdollisimman paljon. He kyselevät kaikkea ja tuntemattomatkin ihmiset saattavat tuijottaa jos käytät julkisia kulkuvälineitä. Kaikki tapaamani ihmiset olivat hyvin ystävällisiä ja tulivat juttelemaan, vaikka meillä ei ollut yhteistä kieltä. Tätini naapurit tulivat melkein päivittäin käymään teellä ja kertomaan talon uusimmat juorut. Turkissa naapuri suhteet ovat paljon lämpimämmät kuin Suomessa.

Työelämä on myös paljon rennompaa, vaikka töissä ollaankin aamusta myöhään iltaan. Ainakin tätini mies saattoi tulla keskellä päivää käymään kotona tai hän lähti teelle ystäviensä kanssa. Alanyassa monien ihmisten tulot riippuvat turisteista, joten hiljaisina turistikausina monet yritykset menettävät paljon rahaa
 

 
Ravintola Alanyan linnan lähellä
 
Ruoka turkissa oli rasvaisempaa, mutta suurin osa vihanneksista ja hedelmistä oli lähikylistä. Alanyassa viikon aikana oli monta toripäivää, mutta torin paikka vaihtui päivästä riippuen. Torilla myydään paljon erilaisia helyjä ja vaatteita enimmäkseen turisteille. Paikalliset ostavat torilta tuoreita hedelmiä ja vihanneksia sekä muita elintarvikkeita.
Turkissa ruokakaupat ja ravintolat ovat pitkälle iltaan auki, koska kesän kuumimpina aikoina ei ulkona jaksa tehdä mitään ennen auringon laskua. Alanyassa pitää olla tarkka taksien kanssa, koska sinne tuli laki, jonka mukaan jos matkustat pimeällä taksilla voit saada sakkoa. Lailliset taksit voivat myös viedä matkustajan kohteeseen kieroteitä, joten kannattaa tarkistaa lyhyin reitti kartalta.
Alanyan satama
Ihmiset Alanyassa ovat hyvin mukavia ja monet heistä osaavat englantia, koska he työskentelevät paljon turistien kanssa. Alanya on hieno rantalomakohde ja monet siellä käyvät ihmiset ovat, jopa ostaneet asunnon sieltä.

Turkki on hyvin mukava maa, mutta en henkilökohtaisesti muuttaisi sinne. Siellä asioita ei hoideta niin hyvin kuin Suomessa esim. poliisi sakottaa autoilijoita vain kun valtio tarvitsee rahaa. Valvonnan puute liikenteessä ja rakennuksissa aiheuttaa onnettomuuksia, joilta olisi voinut välttyä.

Alanya on kuitenkin oivallinen rantalomakohde ja suosittelen käymään siellä, jos haluaa aurinkoa ja ystävällisiä ihmisiä.


 
 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti