keskiviikko 16. syyskuuta 2015

Kolme unohtamatonta kohdetta Virossa



Hiidenmaa


Vierailtuani Hiidenmaalla, Viron toiseksi suurimmalla saarella monesti, on myös kokemuksia kertynyt runsaasti. Kuitenkin kaikki seikkailuni siellä ovat tapahtuneet kesäisin ja samalla kesä on myös tämän pienen saaren huippu aikaa, niin tapahtumien kuin vierailijoiden suhteen.


 Itse olen ollut niinkin onnekas että olen saanut kokea Hiidenmaan ystäväni mökillä vieraillessani. Koettuani siellä viiden kesän verran tapahtumia ja sattumia, eniten mieleen ovat painuneet Lammas ja Kampela festivaali, missä oli tuotteita lampaan villasta luovuuden äärirajoille asti ja hyvin paljon kampelaa, eniten savustettuna.  
 

               

            Huikeat paikat jotka ovat tehneet suuren vaikutuksen ovat esimerkiksi Ristnan ranta, missä saaren läntisemmällä rannalla, valkoinen kivinen polku kulkee pitkälle mereen. Toinen paikka on Kõpu majakka, mihin kiipeäminen on aina itseni ylitys. Sen kapeita ja jyrkkiä rappusia kaihtaen, kiipeän sinne kuitenkin jokaisella Hiidenmaan matkallani, sillä huikeat näkymät mitkä seiltä avautuvat, ovat aina pienen pelon arvoisia.
 




















 Setomaa

 Etelä Viron helmenä on Setomaa, aivan omanlaisellaan kulttuurillaan, perinteillään ja jopa kielellä, poiketen muusta Virosta. Vertailleessa esimerkiksi  Setojen kieltä ja tapoja, pohjois-virolaisiin vastapuoliin, havaitsin että kyseisillä kielillä on sen verran eroja että en seto kielisestä puheesta selvää saanut. 
Tapa kulttuuri on hyvin pien-yhteisöön sulkeutunutta ja vaikka ulkopuolisena olisin ollut innokas siihen tutustumaan, niin siihen olisi tarvittu vuosia, päivien ja viikkojen sijaan. Ihailtavana koin kuitenkin heidän sinnikkyytensä pitää kiinni vanhoista tavoistaan, mihin kuuluu muun muassa kansanpukujen arvostaminen ja käyttäminen, joka vuotinen Seto Kuningaskunnan kuninkaan valitseminen sekä sipuli- ja kalamarkkinat. 

 
















        Palmse


  Kolmantena merkittävänä paikkana koen Palmse kartanon, missä olen vieraillut miltei joka vuosi pienestä lähtien. Virossa on paljon kartanoita, osa niistä paremmin säilyneitä kuin toiset ja tämä kyseinen kartano, kuuluu onnekkaimpien joukkoon, josta on jaksettu pitää huolta ja restauroida. Tämä, Pohjois-Virossa sijaitseva kartano ei ole kuitenkin kaikkein hienoin ja loistelian, vaan syy miksi pidän siitä ja suosittelen lämpimästi myös muille, on se että koen sillä olevan vielä sitä aitoa kartano tunnelmaa, eli seillä ei ole mielettömiä teknologisia viritelmiä eikä villejä moderneja uudistuksia, vaan on arvostettu sitä mitä on jo aikaisemmin ollut. 
 
Palmsessa järjestetään vuodenympäri monenlaisia tapahtumia, mutta paikka on avoin myös tavallisille vierailuille. Tapahtumakalenterista nousevat eniten esiin esimerkiksi jokavuotinen Juhannus, jolloin kartanon lampea ympäröivässä puistossa järjestetään juhlat missä esiintyy monia artisteja. Juhlien kohokohta on suuri juhannus-kokko, mikä on erottamaton osa virolaista Juhannusta. Sellaisissa tapahtumissa tunnelma on tiivis ja leppoisa, eri seurueiden nauttien toistensa seurasta, kuunnelleessa musiikkia ja pitäen hauskaa yö-myöhään. Muina tapahtumina on lukuisat konsertit ja näytelmät, joiden esiintyjät ovat niin läheltä, kuin kaukaa.  

2 kommenttia:

  1. Valaiseva postaus! Monesti suomalaiset käyvät Virossa vain Tallinnan reissuilla (kuten minä) tai Pärnussa, niin oli mukava kuulla muista Viron kohteista. Lammas ja Kampela kuulostaa sopivan erikoiselta, sinne haluan ainakin mennä :D

    VastaaPoista
  2. Upeat kuvat! Oli myös mielenkiintoista lukea tällaisista hieman vähemmän esillä olevista Viron kohteista, pitää ehdottomasti päästä käymään :)

    VastaaPoista