maanantai 21. syyskuuta 2015

Thaimaan ruokakultturi

                                            Thaimaan ruokakulttuuri

Palaan esittelemään toiseen postaukseen tarkemmin thaimaalaista ruokakulttuuria.
Thai ruoka on yksi maailman tunnetuimmasta keittiöstä ja onkin erinomaisen makuista. Thai ruoka koostuu vahvoista mausteista joita ovat mm. limettimehu, korianteri, sitruunaruoho, thaibasilika, sokeri ja tuliset pienet thai chilit. Suomalaiseen makuun paikallinen thairuoka voi olla liian tulista. Perusmakuja on viisi: makea, hapanimelä, katkera, suolainen ja polttava. Thairuoka tarjoillaan yleensä jasmiiniriisin kanssa. Alkuun tulisuus voi suoraan sanottuna kirpaista, mutta siihen kyllä tottuu. Itselläni on ollut mm. vaikeuksia Suomeen palautuessani kun ”mikään ruoka ei maistu miltään”. Useissa turistipaikoissa länsimaalaiselle saatetaan automaattisesti tuoda ”vähätulinen” versio. Tämä on ikävää niiden kannalta, jotka pitävät tulisesta ruuasta. Syödessään thaimaalaiset käyttävät haarukkaa ja lusikkaa ja puikkoja käytetään yleensä vain syödessä nuudeleita. Thaimaalaiset jakavat ruuan keskenään, kun Suomessa  taas  tilataan melkein aina erilliset annokset. Kouluissa ja kaverien kanssa erilliset ateriat ovat tavanomaisempia kuin perheen kesken jolloin pyritään aina syömään yhdessä.

Thaimaalaisia ruokia kuvina





  Thaimaassa on monia herkullisia ruokapaikkoja. Katukeittiöistä saa erinomaisia annoksia mukaan vaikka hotellille tai kotiin. Suosituimpia katukeittiön antimia ovat ” Kuay tiaaou” eli perinteiset thaimaalaiset riisinuudelit. Nuudeleita voi nauttia keiton muodossa tai katukeittiöstä mukaan ottaessa maustettuna. Suosittuja thaimaalaisia ruokia on myös ”Som tam”, joka on tulinen papaija salaatti, Massaman curry, Tom yum keitto, Phad khra Pau, Paneang curry sekä lukuisat muut ruokalajit. 

Thaimaa on täynnä eri ruokia ja reseptejä, joita kannattaa maistaa. Turistien ja ”farangien”(thai-kielinen sana jota käytetään yleensä eurooppalaisista ihmisistä, vaaleista ihmisistä) suosikkiruuaksi on noussut ”Phad thai”. Phad thai on paistetut nuudelit, joihin sisältyy yleensä tofua, ituja, katkarapuja, chiliä, salottisipulia, palmusokeria, kalakastiketta yms.. Phad thai ei ole kovin tulinen thairuoka ja siksi se onkin niin suosittu turistien keskuudessa. Itsekin tykkään phad thaista, mutta se on kuitenkin melko tylsä ruoka kaikkien eri thai herkkujen rinnalla. Suosittelen myös kokeilemaan erilaisia thaimaalaisia ketjuravintoloita, joita löytää yleensä Central nimisistä kauppakeskuksista. Tällaisia ovat mm. Barbeque plaza, Shabushi(japanilainen buffet), Sizzlers sekä Hot Pot buffet.
Barbeque Plazan antimia

Katukeittiön nuudeliannos
Perinteinen Thai kattaus
                                                              



10 kommenttia:

  1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  2. Hirveest tietoo eikä yhtää mitää perus turisti puppua, monest noist ollu ikinä kuullu:D jännä nähä ja kuulla mite siel oikeest on noi. Varsiki toi ketjujuttu :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ketjuravintolat ovat erinomaisia ja kiva jos sinusta tuntuu, että pääsit tutustumaan paremmin paikalliseen ruokakulttuuriin tekstin avulla. :)

      Poista
  3. Kiva kuulla ihan kunnon thaikkuruuasta jotain, vaikka nää suomesta saatavat onkin hyviä. Itellä ainakin tuli ihan nälkä noista kuvista :>

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Noniin! Eikun ruokamatkaille, vai? Kiva että luit tekstin :).

      Poista
  4. Ooij ihanan näköisiä ruokia! En ole ikinä maistanut thaimaalaista ruokaa. Näyttää kevyelle ruoalle. ==)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo ja maistuvatkin mainioilta. :) Thaimaalainen ruoka onkin erittäin kevyttä verrattuna esim. Eurooppalaiseen keittiöön. Syömisen jälkeen tulee aina hyvä olo! ^^ Kiitti Maria!

      Poista
  5. Eri maiden ruokakulttuurit ovat aina mielenkiintoisia! Itse olen tosi herkkä tulisella/mausteiselle ruualle, olisi ollut kiva jos olisit esitellyt pari vaihtoehtoa miedommista paikallisista ruuista. Jos sellaisia Thaimaasta edes löytyy :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Kerroinkin tekstissäni ruokalajista nimeltä "Phad Thai" se on melko mieto thairuoka. Yleensä thaimaalaiset tietävät ,että kaikki länsimaalaiset eivät kestä niin hyvin tulista ruokaa ja saattavatkin kysymättä tuoda vähätulisen version.(tämä on yleistä turistikohteissa kuten tekstissä mainitsin) Voithan aina erikseen tilata "ei tulisen" ruoan. Kiitos :)

      Poista
  6. Kiva postaus Lotta!
    Sain tästä hyviä vinkkejä, kiitos! :)

    VastaaPoista